Friday, April 1, 2011

Doar statul e de vina? Accentul pe pasiune.

Acum doua saptamani, am participat la o prezentare a unei mari companii de audit. In cadrul acestei prezentari, la un moment dat, un student a intrebat daca la beneficii se ofera si reduceri pentru abonamentele la sala de fitness. I s-a raspuns ca nu. Ok, dupa ce l-au lamurit, am pus si eu o intrebare: " Sa zicem ca studentul nostru se angajeaza la compania dumneavoastra. Nu ii oferiti reducere la sala de fitness, dar el tot vrea sa mearga la sala. Intrebarea e, va avea timp sa mearga?". Studentii au izbucnit in ras si aplauze, dar reprezentantii companiei nu au fost la fel de amuzati. Desigur ca nu, deoarece programul de munca acolo presupune pe langa obositoarele si nesfarsitele ore de lucru, multe deplasari si munca peste program. Iar ca beneficii? - " dezvoltare continuua". Hai, scuteste-ma! Aici, ti-o dau inainte cu "Noi cautam oameni pasionati pe care sa ii dezvoltam continuu.". Dar beneficii materiale? Nimicuri.
Majoritatea studentilor vad in a pleca in strainatate ( la studii sau sa lucreze ) drept cea mai buna solutie. De-a lungul timpului, cei cu care am povestit pe aceasta tema, si-au exprimat parerea sincera ca aici, in Romania, statul isi bate joc de tine. Intr-adevar, la prima vedere, asa pare. Mai ales acum, cu noul Cod al Muncii, care printre altele, permite angajatorului sa te tina in proba 3 luni, dupa care simplu te poate inlocui, pe motive de nepotrivire. Iar sa te judeci cu ei in scopul dovedirii faptului ca de fapt esti perfect pentru acel job, e o pierdere de vreme.
Dar, eu ma intreb: doar statul e de vina? Sa ma refer acum din nou la companiile multinationale ce vin in Romania. Aici, salariul minim este mic. Am ridicat aceasta problema in cadrul unui curs ce l-am avut saptamana trecuta, dand ca exemplu aceeasi companie care, in Austria, plateste poate 2000 Eur, iar aici, 400, petru acelasi post. Ca ce chestie asemenea disparitati? Iar eu spun: de ce nu sunt preveniti din facultate studentii? "Nu mergeti sa va angajati acolo, ca trag pielea de pe voi, pentru maruntis!" Iar cineva va raspunde: "Si atunci ce sa fac, frate? Sa mor de foame?". Asa e, nu poti sa nu te angajezi. Dar revin, de ce nu se schimba situatia? De ce, in universitatile noastre, unde pretentiile unor profesori cu privire la propria competenta sunt de-a dreptul absurde, feedback-ul catre studenti este infim? In alte cuvinte, profesorii sunt aroganti, dar de invatat, nu te prea invata mare lucru, iar pe partea practica, zero. Iar despre asa zisele recrutari din cadrul facultatii, observ ca nu exista conditii. Adica, daca vrei sa angajezi studenti de la noi, sa vad ca le oferi ceva, nu doar un salariu mic, in schimbul "pasiunii". " Cautam tineri pasionati" este noul slogan general in companii. Citeam intr-o carte a unui fost MBA Harvard, cat misto se facea acolo de acest slogan. Ii ridiculizau pe angajatori, spunand ca urmatoarea gaselnita ar fi "ne dorim ca noii angajati sa aiba orgasm atunci cand lucreaza, sa se infierbante cu gandul la urmatoarea zi de lucru..".
In universitatile de top de afara, exista statistici ce arata ca, dupa un an de la absolvire, procente de approx. 90% sunt angajati ( procentajul depinde de universitati). Cu alte cuvinte, universitatile de acolo sunt interesate sa aiba studentii lor o rata a angajarii cat mai ridicata. La noi, in schimb, e problema ta daca iti gasesti. La fel cum e problema ta unde iti faci practica, daca o faci. Citez un profesor din cadrul universitatii mele, care a spus "priveste fiecare student ca pe 2500 lei ambulanti.". Deci, asta e mentalitatea. Si atunci, revin la intrebarea initiala: Doar statul e de vina ca nu isi gasesc studentii de lucru in Romania? Iar raspunsul meu e: Nu, printre altele, sunt si profesorii de vina, fiindca nu sunt interesati de parcursul studentilor dupa absolvire. Iar companiile multinationale care trag tot de pe tine pentru un salariu de neinchipuit afara, profita la maxim. Te mai miri ca pleaca tinerii talentati? Daca mergi la vreun profesor sa ii ceri un sfat, iti tranteste usa in nas. Asa ceva nu se intampla in universitatile din strainatate. Acolo, studentii sunt respectati si incurajati sa gaseasca locuri de munca bune. Aici, nu prea.

No comments:

Post a Comment