Piata e un loc in care poti foarte bine afla starea natiunii. Poti trage niste calcule micro si macro economice destul de serioase. Ideea e sa fii empatic.
Plimbandu-ma printre tarabe, admirand varietatea de culori prezenta, dar si zambind atunci cand aud discutiile politice ale clientilor si vanzatorilor, ma opresc atunci cand imi doresc sa cumpar ceva. Dar nu ma limitez doar la atat. Ci intreb oamenii cum le merge. Cum se descurca. De unde isi iau produsele. Iar raspunsurile lor sunt uneori dramatice. Astfel, trecand peste articolele din revistele financiare, privitoare la starea agriculturii romanesti, ajung sa povestesc direct cu sursa. Imi vine un exemplu in minte, cu rosiile de Oltenia. Anume, am aflat ca acele rosii, la exterior rosii, dar in interior verzi, sunt asa fiindca se pune un praf peste ele, cand sunt inca necoapte, praf care le inroseste peste noapte. Nu sunt fan rosii, dar imi plac capsunile. Iar cand vad in piata "capsuni aromate", mari cat un pumn, lipsite de miros sau gust si imi aduc aminte ce capsuni gaseam la munte mai demult, mici si aromate, ma intreb ce contin. Oare cum au ajuns asa? Iar aspectul terifiant este ca aceste produse intra si se descompun in corpul nostru. Nu suntem deloc atenti la ce mancam. Introducem in corp o gramada de tampenii. Numeroase documentare arata clar unde se situeaza agricultura acum. Standardizarea impusa de UE determina o scadere drastica a calitatii alimentelor, pana in punctul in care acestea nu numai ca isi pierd valorile nutritive, dar devin periculoase.
In Romania ar putea fi un paradis al agriculturii traditionale, sau "Bio", "Eco", etc. Adica, ar reveni la ce a fost pana acum nu multi ani. Dar, cine doreste sa practice agricultura traditionala, adica fara Organisme Modificate Genetic (OMG), risca sa falimenteze. Ce mai, nu esti lasat sa le vinzi, daramite sa iesi la export. Se cauta fructele si legumele imense, merele "de ceara", fara viermi sau lovituri. Atunci, ce ramane de facut? Afli din piata ca nimeni nu sprijina aricultorii mici. Fondurile Europene sunt practic imposibil de accesat, datorita birocratiei si coruptiei. Lumea prefera de multe ori sa cumpere de la marii retaileri. Zilnic, daca merg in Auchan, vad o multime de oameni la raioanele de legume si fructe. Aceste produse nu sunt romanesti, chiar daca e sezonul lor. Dupa ce sunt trasportate sute si mii de kilometri, ce valoare nutritiva mai au?
De ce nu sprijinim producatorii romanesti? De ce acestia trebuie sa practice agricultura de subzistenta? Am putea fi o natiune extrem de competitiva pe partea agriculturii si a unor resurse naturale. Dar si pe alte planuri, cum ar fi energia regenerabila. Dar ce e de vina oare? Lipsa de informare sau confortul? Se zice la fiecare generatie noua ca e generatia care trebuie sa schimbe ceva. Intrebarea e: Se schimba ceva?
Va sfatuiesc sa fiti curiosi. Sa mergeti prin piete, unde inca mai puteti cumpara cateva alimente sanatoase. Vorbiti cu oamenii. Intrebati-i de sanatate. Va vor spune mult mai mult de-atat.
No comments:
Post a Comment