Dacă aș fi responsabil cu administrarea căminelor, aș institui plata facturilor de apă pentru studenți, separat. Așa, s-ar termina cu abuzul existent. În fiecare an când am stat la cămin, am avut parte de colegi care, când făceau duș, se credeau sub cascade. Pentru că e gratis, frate! Dac-ar face așa acasă, le-ar da mama-n cap cu polonicu, că n-ar mai avea bani de legume...
Când iei în considerare faptul că există o criză a apei pe tot globul, te uiți puțin la cifre:
Cifrele acestea, preluate de pe wikipedia, reprezintă o aproximare a numărului de oameni care suferă de pe urma lipsei accesului la apă curată. Și acestea sunt doar câteva exemple. Nu am luat în considerare India sau China. În America de Sud există țări precum Venezuela sau Cuba unde apa se raționalizează. Altfel, ajung oamenii să moară de sete.
Iar apa nu se folosește doar pentru băut. Domestic, se folosește și pentru alte activități, precum spălat, udat iarba și altele. Pe plan industrial, e o cu totul altă poveste. Doar pentru irigații se folosesc cantități enorme. Iar sistemele sunt de multe ori ineficiente, distribuind apa în mod păgubos.
Dacă te uiți la campanii publicitare UNICEF, OXFAM sau WWF, vei vedea care e de fapt situația. Mor oamenii și animalele de sete iar noi risipim în batjocură.
Mi-am făcut o lucrare pe politica României privind apele minerale. Deținem circa. 60% din rezervele Europei de apă minerală (Nicidecum doar o treime, cât am auzit la o campanie publicitară la radio). Iar ideea e că apele astea curg, așa, în neștire, că doar au de unde. Un exemplu de stupiditate tipic românească e că, pentru ca un izvor să poată fi exploatat, SNAM (Societatea Națională a Apelor Minerale) trebuie să monitorizeze debitul timp de 7 ani. Adică, 7 ani, curge o grămadă de apă ce, pe lângă faptul că ar putea salva o grămadă de vieți, ar putea aduce în bugetul României mulți bani. Și, cum știm cu toții, România are nevoie de bani!
Zilnic, te miri ridicolul ce se petrece în România. Am scris articolul în limba română fiindcă mi-e rușine să îl scriu în engleză și să îl citească vreun străin (nu că n-ar ști ei ce e pe la noi). Dacă cei de afară au totuși un minim de respect pentru țara și resursele lor, la noi există o batjocură generală. Pentru cine citește acest articol, încercați puțin să vă gândiți la ce am scris și, data viitoare când faceți duș, gândiți-vă că alții mor de sete și faceți puțină economie. S-ar putea ca și copiii voștri să fie cândva în aceeași situație.
http://www.youtube.com/watch?v=Gg-ac0EaYDQ